Son Dakika
Muğla Valiliği, yaz aylarında yangına sebebiyet verebilmesi nedeniyle havai fişek, dilek balonu, torpil gibi eğlence amaçlı yanıcı maddelerin izinsiz olarak alımı, satımı, kullanılması ve bulundurulmasının yasaklanması kararı aldı.
Özellikle yaz aylarında düğün, nişan, açılış gibi etkinliklerde sık kullanılan havai fişek gibi yanıcı patlayıcı maddeler, uzun yıllardan beri çevreye, doğaya, insan ve hayvan sağlığına olan sayısız olumsuz etkileri dolayısıyla tartışma konusu oluyor. Geçmişte tamamen yasaklanması yönünde kampanyalar açılan havai fişek kullanımının, Dünya çapında yapılan çeşitli çalışmalarla hava kirliliğine bağlı halk sağlığını tehdit ettiği, fiziksel yaralanmalara sebep verdiği, duyma ve görme rahatsızlıkları yarattığı biliniyor.
Havai fişeklerin yarattığı ışık ve sesin, kuşlar başta olmak üzere yabani ve evcil hayvanları etkilediği, gökyüzündeki patlama sonrasında atmosfere perchlorates (perklorik asitin tuzları) yayıldığı ve bu maddelerin daha sonra su ve toprağa karışarak kanserojenik ve toksik etkiler yarattığı, dumanının ise solunum sistemi ve dolaşım sistemini etkilediği bir çok bilimsel araştırma ile ortaya konmuş durumda.
Tüm bu olumsuz etkilere ilave olarak havai fişek ve diğer yanıcı patlayıcı eğlenve araçlar, sıcak yaz aylarında orman yangınlarının da önemli sebeplerinden biri. Muğla Valiliği de yangın tedbirleri kapsamında bu maddelerin kullanımına yasak getirdi. Bir çok vatandaş bu kararın çerçevesinin genişletilerek, havai fişek kullanımın tamamen önüne geçilmesini istiyor. Muğla Valiliği’nden alınan karar ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Yüzde 70’i ormanlarla kaplı olan ilimiz, orman yangınlarına karşı son derece hassas bir yapıya ve coğrafyaya sahip olduğundan, orman yangınlarıyla mücadelede alınacak tedbirler yangınların önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda Muğla İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonunca 03.04.2024 tarihinde yapılan toplantıda 2024/01 sayılı Genel Emir kararları alınmış yayınlanarak uygulamaya konulmuştur.
Ancak yangın risk ve hassasiyetinin arttığı yaz aylarında yeni ek tedbirler alınması ihtiyacı hasıl olup; ilimizde nişan, düğün, uğurlama, resmi ve milli bayramlar, çeşitli açılış, kutlama ve organizasyonlarda, özel günlerde havai fişek, dilek balonu, torpil ve diğer piroteknik maddelerin izinsiz ve mevzuata aykırı şekilde kullanılması başta ormanlarımızın yanarak yok olmasına ve halkımızın can ve mal güvenliğinin zarar görmesine sebep olmaktadır.
Bu nedenle 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 9., 11. ve 66. maddeleri gereğince ilimiz genelinde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini, milli servetimiz olan ormanlarımızı korumak amacıyla yangına sebebiyet verebilecek piroteknik (havai fişek, dilek balonu, maytap, torpil, kızkaçıran, tabanca mantarı, işaret fişeği, roma kandili, her türlü maytap vb…) maddelerin mevzuata aykırı izinsiz olarak alımı, satımı, kullanılması ve bulundurulmasının yasaklanmasına karar verilmiştir.
Valiliğimizce alınan genel emir doğrultusunda başta genel ve özel kolluk birimleri olmak üzere yetkili, görevli ve sorumlu bütün kamu görevlilerince gerekli denetim ve takiplerin yapılmasını, getirilen yasağa uymayanlarla ilgili 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve diğer ilgili mevzuat uyarınca gerekli adli ve idari işlemlerin başlatılarak konunun hassasiyetle takip edilmesini önemle rica ederim.”
Etiketler: bodrum haberleri » Bodrum Son Dakika Haberleri » bodrum yerel gazeteleri » Bodrum'da ne oldu? » Dilek Balonu » Havai Fişek » Muğla Valiliği » Torpil » ValilikBENZER HABERLER