Son Dakika
Uzman tarihçi-araştırmacı yazar Cezmi Çoban’ın, 19. kitap çalışması olan “Bodrum Kitabı”, Bodrium Otel&Spa’nın ana sponsorluğu ve Bodrum Belediyesi, Bodrum Mimarlık Kitaplığı, Bodrum Akademia Vakfı, Bodrum Bahçeşehir Koleji, Bodrum Besiad (Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği), Bodrum Paşalılar Petrol, Bodrum Güntop Gıda, Cemdağ Aydınlatma, Mustafa Cem, Suha Özkan, Hülya Kocadon, Erkan Özşeker, Oğuz Develi’nin destekleriyle, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yılı anısına yayınlanarak, Bodrum kamuoyunun ilgisine sunuldu.
Kitap; Karia Uygarlığı’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar geçen, bilinen 5.000 yıllık Bodrum tarihini bir bütün olarak ele alarak, Arkeoloji’den Tarih’e, Coğrafya’dan Mimari’ye, Deniz Kültürü’nden Turizme, Folklor’den Edebiyat’a kadar Bodrum’un farklı özellikleri ve kadim değerlerine ışık tutan 87 araştırma/inceleme yazısını bünyesinde barındırmaktadır.
Her bir metin, alanında uzman kişilerce kaleme alınmış ve incelenilen konuyu derinlemesine ele almaktadır. Kitabın, bundan sonra yapılacak Bodrum Kent Belleği Araştırmaları için, rehber bir eser niteliği taşıyacağı, Bodrum’u anlayabilmemiz ve anlatabilmemiz adına önemli bir başvuru kaynağı olacağı görülmektedir.
Cezmi Çoban, 19. kitap çalışması olan “Bodrum Kitabı” hakkında görüşlerini şöyle belirtmektedir:
“Cumhuriyetimizin 100. Yılına armağan ettiğim, Bodrum Kitabı adlı çalışmayı yaklaşık 3 yılda tamamladım. Alanında uzman akademisyen, yerel tarihçi ve araştırmacılarla iletişime geçerek, kendilerinden Bodrum’un pek bilinmeyen değer ve özellikleri hakkında araştırma yazılarını ve akademik makalelerini rica ettim. Daha önce Muğla Bibliyografyası, Bodrum Bibliyografyası, Milas Bibliyografyası adlı kitaplarım ile, Bodrum’un da içinde olduğu Karia, Menteşe ve Muğla İl Coğrafyası hakkında yazılmış tüm literatürü tarama ve gözden geçirme imkanım olmuştu. Bu doğrultuda, 5.000 yıllık kadim bir kent olan Bodrum’un kendine has değer ve özelliklerinin kamuoyunca bilinmesi ve Bodrum’un her yönüyle kamuoyuna tanıtılması amacıyla Bodrum Kitabı adlı eserin hazırlıklarına giriştim. Bu süreçte en büyük desteği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Abbas Çınar’dan aldım. Kendisinin 2004 yılında yayınladığı “Muğla Kitabı” adlı çalışması, Bodrum Kitabı’nı yayına hazırladığım sırada en büyük yol göstericim olmuştur. “Bodrum Kitabı’nın hazırlık aşamasında Sayın Ali Abbas Çınar hocamızın vefat haberiyle sarsıldım. Muğla İl Kitaplığı’nda mümtaz bir yeri olan hocamızı 24.02.2023 tarihinde kaybettik. Ömrü vefa etseydi “Bodrum’da İnanış Merkezleri (Erenler/Yatırlar)” adlı araştırma yazısı ile Bodrum Kitabı içinde yerini alacaktı. Ailesine, sevenlerine ve akademi dünyasına bir kez daha baş sağlığı diliyorum. Bilinen 5.000 yıllık tarihi boyunca sahip olduğu doğal güzellikleri, stratejik konumu, bereketli toprakları, hoşgörülü toplumu, yaşamaya uygun iklimi gibi özellikleriyle; birçok kültüre, uygarlığa ev sahipliği yapmış ve her devirde ilgi odağı olmayı sürdüren Bodrum’u öğrenmek ve daha yakından tanımak isteyenler için Bodrum Kitabı, bugün olduğu gibi yarın da kaynak bir eser olmayı sürdürecektir. Destek olan tüm kurum, kuruluş ve kişilere teşekkürüm bakidir. Sonraki hedefim Bodrum Ansiklopedisi. Umarım, 2024- 2029 yılları arasında bu projemi tamamlayabilirim.”
YAZAR CEZMİ ÇOBAN HAKKINDA
1985 yılında dünyaya geldi. İlk ve ortaöğretimini Muğla ve Bodrum’da sürdürdü. Bodrum Anadolu Lisesi’nin ilk mezunlarındandır. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü dereceyle bitirdi. Ulusal ve uluslararası sempozyumlarda Bodrum ve çevresinin sözlü kültürü ile yerel tarihini ele alan bildiriler sunarak; gazete, dergi, bülten ve blog sayfalarında Bodrum’a ait yüzün üzerinde araştırma-inceleme yazısı yayınlandı. Bodrum Belediyesi Kültür AŞ. Bodrum Kent Müzesi ve Arşivi’nde çalışan yazar, araştırmalarını Bodrum ilçe merkezi ile çevre köy ve mahallelerinde sürdürmektedir. Bodrum Kitabı yazarın 19. kitap çalışmasıdır.
YAYINLANAN KİTAPLARI
Belleklerde Yaşayan Bodrum, 1. Baskı, İstanbul 2012; 3. Baskı, İstanbul 2018.
Muğla Bibliyografyası, Bodrum 2013.
Bodrum İlçesi Ağız Sözlüğü, İstanbul 2014.
Bodrum Denizcilik Tarihi Araştırmaları, İstanbul 2015.
Altın Makas Gümüş Bıçak -1915 Doğumlu Emekli Zabıt Kâtibi Ali Özel’in Eski Bodrum Hatıraları -, İstanbul 2015.
Bodrum Halk Masalları, Ankara 2016.
Bodrum Belediye Başkanları, Bodrum 2016.
Bodrum Bibliyografyası, Bodrum 2017.
Milas Bibliyografyası, Bodrum 2019.
Bodrumlu Amiral Turgut Reis, Bodrum 2019.
Bodrum Efsaneleri, Bodrum 2019.
Cevat Şakir Bodrum’un Mavi Merhabası -Zeynep Atılgan ile birlikte-, Bodrum, 2019;4. Baskı, Bodrum, 2022.
100 Şiirde Bodrum, İzmir, 2020.
Bodrum Manileri, İzmir, 2020.
Bir Ömür Bodrum Bodrumlu Özer Barut’un ‘Eski Bodrum Yazıları’ (1968-2011), İzmir, 2020.
Zeki Müren Bodrum’un Sanat Güneşi -Zeynep Atılgan ile birlikte-, Bodrum, 2021.
Halikarnas Balıkçısı Bibliyografyası, Eskişehir, 2023.
Bodrum’un Şehitleri ve Gazileri, Bodrum, 2023.
HAKKINDA ÇIKAN YAZILAR
Ali Abbas Çınar, “Muğla’da Genç Bir Araştırmacı: Cezmi Çoban”, Muğla Devrim Gazetesi, Yıl: 54, 11.12.2013, s.5.
Şevket Kaan Gündoğdu, “Genç Bir Bodrum Araştırmacısı: Cezmi Çoban”, Erciyes Dergisi, Yıl: 39, Sayı: 463, Temmuz 2016, s. 25-28.
BELGESEL FİLM ve METİN YAZARLIĞI
“Ege’nin Son Aşığı: Mustafa Bacaksız”, (16.23). TRT Belgesel Ödülleri 2011 Katılımcısı. Yönetmen: Hasan Cingiz.
ALDIĞI ÖDÜLLER
Bodrum Rotary Kulübü, 2014 Yılı Meslek Hizmet Ödülü.
Oyfest (Ortakent-Yahşi Bahar Festivali), Yerel Tarihe Katkı Ödülü, 2017.
Etiketler: Belediye Başkanı Ahmet Aras » Bodrum Belediyesi » bodrum haberleri » Bodrum Son Dakika Haberleri » bodrum yerel gazeteleri » Bodrum'da ne oldu?BENZER HABERLER