Uzun süredir Bodrum’da yaşayan Milaslı Devlet sanatçısı, ünlü ressam ve akademisyen Turan Erol, 96 yaşında yaşamını yitirdi. Eşi Türken Erol’un da Turan Erol’dan birkaç saat önce hastanede yaşama veda ettiği öğrenildi.
Erol’un vefatını sosyal medya hesabında duyuran yazar, gazeteci ve belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk, “Sanat Efsane Bir Değerini Kaybetti.. Türkan-Turan Erol’u Aynı Gün Yitirdik” paylaşımını yaptı.
Turan Erol’un eşi Türken Erol da eşinden birkaç saat önce, tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti.
Sanatçı Erol’un vefatına ilişkin sosyal medyadaki hesabında paylaşımda bulunan yazar, gazeteci ve belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk de şu ifadelere yer verdi:
“Sanat Efsane Bir Değerini Kaybetti.. Türkan-Turan Erol’u Aynı Gün Yitirdik… Türkan Hanım, sabah, akşama doğru da Turan Bey göçtü bu dünyadan.. Komşuluk yaptık 12 yıl, Erol Ailesiyle. Öğrendik, beslendik, hatıralar yadettik yıllar boyu. Oğlum Arın’a da dedelik yaptı adeta; her buluşmada bildiklerini aktarırdı. Ressamlar ressamıydı, hocalar hocasıydı Turan Erol. Hayata, yüzyıllara kalacak ressamlardan! Günü kurtaranlardan değil yani.. Türkan-Turan Erol’un anılarına saygıyla.. Evlatlarına başsağlığı diliyorum”
TURAN EROL KİMDİR?
Muğla’nın Milas ilçesinde 1927’de doğan Turan Erol, 1951’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’nde Bedri Rahmi Atölyesi’nden mezun oldu.
Sanatçı, 1963-1964’te 4489 sayılı yasa ve Fransız Hükümeti bursuyla Paris’te çalışmalarda bulundu, 1963-1973’te Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde, 1965-1987’de ise Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda öğretim üyeliği yaptı.
Kültür Bakanlığı Plastik Sanatlar Kurul Başkanlığı görevini 1978-1979’da üstlenen Erol, 1983-1987’de Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. Usta sanatçı, 1987’de profesör olarak geçtiği Hacettepe Üniversitesinden 1990’da kendi isteğiyle emekli oldu.
Turan Erol, çok sayıda kişisel sergi açıp, karma sergilere katıldı.
Devlet Sanatçısı unvanını 1991’de alan sanatçı, Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü, Hacettepe Üniversitesi 50. Yıl Hizmet Ödülü, Mimar Sinan Üniversitesi 50. Yıl Hizmet Ödülü, Gazi Üniversitesi Hizmet Ödülü, ODTÜ Senatosu Onur Ödülü’nün de sahibiydi.
Erol, sanatçı kişiliğinin yanı sıra yazar ve eleştirmen yönüyle de sanata dair görüşlerini aktarırken, çok sayıda makale, günlük yazı, sergi değerlendirmelerine imza attı.